Skeleton Sporu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?
Spor dendiği zaman akla ilk olarak futbol gelse de dünya çapında birçok spor dalı bulunuyor. Bu türlerin bir çoğunun adını biliyor ya da izliyor olmamıza rağmen adını bilmiyoruz diyebiliriz. Bunlardan bir tanesinin de muhtemelen adını duymadığınız bir spor dalı olan Skeleton sporudur. Peki kış sporlarından olan Skeleton sporu nasıl oynanır, kuralları nelerdir? İşte Skeleton sporu nedir gibi merak edilen soruların yanıtları.
Skeleton, spor dallarından bir tanesi olup kış sporları arasında yer almaktadır. Bireysel olarak yapılan Skeleton, atletlerin küçük bir kızakla buzlu bir alandan tepeden aşağıya doğru kaymasıyla yapılan bir spordur ve oldukça hızlı yapılan bir kış sporudur. Kızağa göre biraz daha yavaş hıza sahip olunan Skeleton’da, atletler başları önde olacak şekilde yarışırlar.
Branş olarak Kızak Sporları dalına giren Skeleton, hem erkekler hem de kadınlar olarak iki tür içinde yarış bulunur. Gelelim Skeleton kuralları neler olduğunu anlatmaya. Aslında Skeleton’da o kadar fazla kural bulunmuyor. Peki Skeleton sporu nasıl oynanır? İşte Skeleton sporu kaç kişiyle oynanır, Skeleton tarihçesi gibi merak edilenler.
Skeleton Sporu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?
- Skeleton kuralları arasında fazla bir kural bulunmuyor. Bunlardan ilki atletlerin daha hızlı olabilmek adına kızak demirlerini kesinlikle ısıtmamaları ve yarıştan yaklaşık olarak bir saat önceden getirdikleri kızak demirleri, Skeleton yarışının başlangıç zamanında tam olarak 4C sıcaklığa sahip olması gerekmektedir.
- Skeleton yarışlarının ikinci ana kural ise yarışın geçerli olabilmesi için sporcular yani atletler kesinlikler bitiş çizgisini Skeleton üzerinde bitirmeleri geçmeleri gerekmektedir.
Görüldüğü pekte bir kuralı olmayan fakat izlemesi de yarışmadı da oldukça heyecan verici bir kış sporu dememiz doğru olacaktır. Zaten yarışları izlerken o hız ve adrenalini görünce sizlerde bende yapmak istiyorum diyeceğiniz türden bir spor.
Skeleton Tarihçesi
Skeleton günümüze kadar nereden gelmiş gelin şimdi onu öğrenelim. Skeleton, 1882 tarihinde İsviçre’de İngiliz askerlerinin “Kızakla Taşıma Kursu” adında bir kurs açması Skeleton’un başlangıcı oldu. Bunun üzerine 1884’de ise Britanyalılar eğlence olsun diye İsviçre’de bulunan St. Moritz’den Celerina’ya kadar yarıştı. Bundan 3 sene sonrasında yani 1887 tarihinde Cresta Run kuruldu.
Skeleton’da yer alan Head-first sürüş pozisyonu ise ilk olarak İsviçre’nin ‘Büyük Ulusal Yarışması‘nda ortaya çıktı. 1902 tarihinde kızak oturağına yeni kızak tasarımına eklenmesine rağmen bir süre sonra iptal edildi. İlk skeleton yarışması 1905 tarihinde Avusturya’nın Styria eyaletinin Muerzzuschlag kentinde düzenlendi. 1906 tarihinde Avusturya şampiyonası düzenlenirken, 1923 tarihinde ise The Federation Internationale de Bobsleigh et de Tobogganing yani FIBT kuruldu.
Skeleton tarihçesinin devamında 1926 tarihinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi skeleton’ı bir olimpiyat sporu olarak taçlandırdı. 1928 tarihinde ilk skeleton altın madalyasını kazanan Jennison Heaton adındaki sporcu oldu. 1969 tarihinde ” Bavyera Skeleton Kulübü ” 1st artificially refrigerated track built in West Germany Münih’te kuruldu.
1974 tarihinde Alman Bobsled ve Luge Organizasyonu yani Deutsche Bob und Schlittensport Verband resmi olarak tanınmış oldu. Bunun üzerine 1986 tarihinde FIBT, skeleton’a artık yatırım yapmaya başladı.Aradan 3 sene sonrasında 1989 tarihinde skeleton, FIBT Dünya Şampiyonası’na resmi olarak dahil edildi. Skeleton Dünya Şampiyonası ilk canlı olarak 1998 tarihinde Eurosport’ta canlı canlı yayınlandı. Skeleton, Olimpiyat Oyunlarına programına 1999 tarihinde dahil edilirken bunun beraberinde ise ilk kez 2002 Kış Oyunları’nda yer alması planlaması yapılmıştır. Erkeklerin mücadele ettiği skeleton, 2000 senesinde FIBT Dünya Şampiyonası’nda ise ilk kez bayanlarda mücadele etti. 2002 senesinde ise ilk kalıcı Olimpik Skeleton mücadelesi ise Salt Lake, Utah’ta düzenlenmiş oldu.
Günümüzde de Skeleton pek bilinmese de aktif olarak erkekler ve bayanlar dalında devam etmekte olup oldukça zevkli bir kış sporu olmasıyla da dikkat çekiyor.
İLGİLİ İÇERİKLER