TEKNOLOJİ

Astronot Nedir, Ne İş Yapar? Aldıkları Eğitimler Nelerdir?

Astronot nedir, ne iş yapar? Astronotun sorumlulukları var mıdır? Astronot kime denir? Astronotların özellikleri nelerdir? Astronot çalışma koşulları? gibi astronot hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizler için konumuz içerisinde hazırladık.

Astronot Nedir, Ne İş Yapar?

Astronot sözlük anlamıyla uzay gemisini yöneten, uzayda araştırmalar yapan yıldızlararası uzay yolcusu manasına gelmektedir. Diğer bir açıklama ise vikipediden aldığımız bilgiler doğrultusunda “Astronot, kozmonot (Rus astronotlara kozmonot deniyor) ya da uzay insanı olarak adlandırılan ve uzay çalışmalarına katılmak için eğitilen kişilere denir.” şeklinde açıklanır. İnsanlı uzay uçuşlarının azlığından dolayı çoğu eğitim gören astronotlar yedek kadroda yer alarak uzay görevi yapmamıştır.

Astronot Görevleri, Çalışma Koşulları ve Aldıkları Eğitimler

Uzayda bildiğiniz üzere garip olaylar olduğu için astronotların da bu tür garipliklere hazırlıklı olması gerekir. Astronotları eğitimleri için tabi ilk öncelik ise yer çekiminin yaratmış olduğu farklılıklara karşı eğitim almaları olacaktır. İşte bu tür eğitim almalarının sebepleri ise vücut ağırlıklarını 6 kat daha fazla arttırabiliyor olmasıdır. Dünya’ya göre uzayda yer çekimi oldukça az olduğundan dolayı astronotlar bu duruma uyum sağlayabilmek ve hafiflik hissi elde edebilmek adına, yüksek yerlerde bulunan uzay gemilerinde ve oldukça büyük su tanklarında eğitim almaktadırlar.

İşte bu su tankları ve uzay gemilerinde eğitim almalarının sebepleri ise uzayda yapacak oldukları görevlere karşı onları hazırlamaktır. Yani bir nevi tamirat işlerine alıştırmak hedeflenmektedir.

Uzayda bilindiği üzere yer çekiminin azlığından dolayı astronotlar 5 santimetre kadar uzayabilir ve buna ek olarak da kemikleri, kalpleri ve kasları oldukça güçsüzleşmektedir. İşte bu nedenle ise astronotlar uzay gemisinde düzenli egzersizler ile kontrol edilip özel bir beslenme programı uygularlar.

Şu durumu da belirtmeliyiz ki astronotların yaklaşık olarak %40’lık kısmından fazlası yukarıda belirttiğimiz problemler nedeniyle uzay rahatsızlığına maruz kalabiliyorlar. Bu rahatsızlığın sebebi ise vücutların dengesinde oldukça sıkıntı yarattığı için yorgunluk hissi yaratmaktadır.

Bir uzay gemisini uçuracak astronotların kesinlikle askeri bir pilot eğitimi alması zorunlu olduğu belirtilir. Bunun doğrultusunda da ekip ile beraber görev içinde olan uzmanların da oldukça iyi donanıma sahip mühendisler ve bilim insanları olması oldukça önemlidir. Genel olarak astronotların bir uzay gemisi içerisinde görev yapmak, bilimsel deneyleri gerçekleştirebilmek, uyduları tamir edip yerine oturtmayı becerebilmek ve cihazların bakımını yapabilmek gibi eğitiminin olması gerekmektedir.

Uzayda Yapılan Keşiflerde Başrol Oynarlar

Astronotlar uzayda bir çok deney yaparlar ve bu sayede bizlere uzaydaki koşulların Dünya’daki yaşam koşullarını nasıl etkileyeceğini ve uzayda ne tür şeyler olduğu konusunda keşif yapma olanağı sağlarlar. İlk insanlı uzay seyahati 1961 yılında yapılmıştır. O zamandan bu yana astronotlar ay üzerine yürüdüler ve bunun üzerine bir yörüngede yaşayabildiler.

Bilim, Astronomi ve uzayla ilgilenen bir çok kişinin de bildiği üzere uzayda gece ile gündüz yoktur. Bu sebepten dolayı astronotlar çalışma uyuma sürelerini Dünya’daki zaman düzenine uygun bir şekilde yapmaktadır. Uzaydaki sıcaklıklar uzay gemisinin Güneş’e olan konumuna göre yaklaşık olarak -200°C ile 100°C arasında değerlere kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle ise uzay gemisinin içinin sıcaklığını sabit tutmak adına klima kullanıldığı belirtilmiştir.

Konumuzu kısaca bu şekilde anlatmış olduk. Daha yazılabilecek bir çok şey mevcut fakat astronotlar hakkında bu kadarının yeterli olacağını düşünüyorum. Tabi bu kadarla kalacak sanmayın diğer yazacağımız konularımızda da mutlaka astronotlar hakkında daha detaylı ilginç bilgileri sizlere sunacağız.

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın