TEKNOLOJİ

Kurgu Çeşitleri İsimleri: Video ve Film Kurgu Türleri!

Kurgu ile ilgilenen kişiler kurgu çeşitleri isimleri neler olduğunu merak ediyor. Aynı zamanda işin içinde kurgu olunca video kurgu hakkında da birtakım bilgi arayışına giriyor. İşte bu konumuzda sizlere kurgu türleri neler olduğu hakkında bilgiler sunmaya çalışacağız.

Kurgu dediğimiz zaman aklımıza gelen elbette ilk şey filmler olacaktır. Filmler oluşturulurken elbette bir kurgu ile oluşturuluyor. Peki İşte bunlar oluşturulurken net olarak 15 alt başlıkta kurgu türü vardır. Ayrıca bunlara ek olarak birkaç kavramda video ve film kurgusu için kullanılıyor. İşte biz onları sizler için konumuzda açıklığa kavuşturacağız. O zaman hadi gelin başlayalım..

Kurgu Çeşitleri İsimleri

  • Derleme Kurgu
  • Kesintisiz Kurgu
  • Almaşık Kurgu ( Cross Cutting)
  • Anlıksal Kurgu ( Intellectuel Montage)
  • Bağlantılı Kurgu ( Relational Editing)
  • Benzetmeli Kurgu ( Editing by Analogy)
  • Bireşimci Kurcu ( Synthetic Editing)
  • Çözümleyici Kurgu ( Analythic Editing)
  • Devingen Kurgu ( Dynamic Cutting)
  • Durgun Kurgu ( Static Cutting)
  • Elektronik Kurgu ( Electronic Editing)
  • Girişik Kurgu ( Non-Linear Editing)
  • Görsel-İşitsel Kurgu ( Audio-Visual Montage)
  • Hızlı Kurgu ( Fast Cutting)
  • Yavaş Kurgu ( Slow Cutting)

Kurgu Çeşitleri Nelerdir?

Yukarıda elbette ki kurgu çeşitlerinin neler olduğunu öğrendik fakat sadece isimlerini öğrenmiş olduk. O nedenle gelin bir de kurgu çeşitlerini başlıklar altında kısaca inceleyelim.

DERLEME KURGU

Devamlılık kuralına uyulmadan, farklı planların bağımsız bir şekilde birbiriyle bağlanması ve öykünün anlatılabilmesi olayına derleme kurgu adı verilir. Bu kurgu çeşidini genele baktığımızda belgeseller kullanır.

Derleme Kurgudaki Amaç Nedir?

Buradaki amaç, öykünün belirli bir mantık ile anlatılmasıdır. Yani planlar birbirinin kesintisiz devamı olarak görülmesi gerekir. Bu nedenle de hareketin devam etmesi çokta önem arz etmemektedir. Belgesellerin yanı sıra deneysel filmler ve bazı video klipler de derleme kurgu çeşidi ile kurgusu yapılır.

KESİNTİSİZ KURGU

Geneli itibarıyla baktığımız zaman kesintisiz kurgu türü, kurmaca sinema eserleri için kullanılmaktadır. Kesintisiz kurgu kısaca şudur ki, farklı ölçekler ile çekilmiş beraberinde de sahneleri oluşturan planların arka arkaya bağlanmasını ve sanki birbirini izleyen saniyeler şeklinde görünmesini sağlayan kurgu yöntemi diyebiliriz. Bu sayede de filmi veya videoyu izleyen kişiler işin içindeki olaydan kopmadan, sanki her kısmın arka arkaya çekildiğini algısını yaşayacaktır. İşte bu kurgu çeşidinde özellikle hareket sürekliliğine, ışığa ve oyuncuların giysi ve mekan tutarlılığı gibi olaylara dikkat etmek çok önemlidir. Bu nedenle çekilen planlardan geçiş yapılırken bakış açısı ve oyuncuların hareketleri gerçekten büyük önem gerektirir. Nedeni ise devamlılık sağlamayacak ve izleyen kişiler geçişlerin farklı farklı çekildiğini anlayacaktır. İşte buradaki amaç derleme kurguya istisna olarak planların arka arkaya değil de bir hareket bütünlüğü olarak algılanmasını sağlamaktır.

ALMAŞIK KURGU (CROSS CUTTING)

Diğer adı Cross Cutting olan Almaşık kurgu kısaca zamansal gelişimi vurgulamak adına yapılan bir kurgu çeşidi diyebiliriz. Bu kurgu çeşidinde çekilmiş olan ve birbiriyle bağlantısı olan görüntüleri ardı ardına kurgulanması ve çeşitli olguların parçalarının iç içer geçmesi durumudur.

ANLIKSAL KURGU (INTELLECTUEL MONTAGE)

Seslerin ve beraberinden üst titremelerin, kendisine uygun olan anlıksal duyguları birbiriyle çatışacak şekilde yan yana getirme olayına dayanan anlıksal kurgu, Sergei Eisenstein’ın çıkardığı bir kurgu çeşididir. Sergei Eisenstein’ın buradaki asıl amacı, sinemadaki en soyut düşünceyi bile film izleyen kişilere sunabilmektir. Yani olay şu ki, sinema aynı dil gibi tüm soyut kavramları dayan her şeyi izleyiciye aktarma şansı olacaktı.

BAĞLANTILI KURGU (RELATIONAL EDITING)

Bu video kurgu çeşidindeki amaç, çekimler arasında anımsatma oluşturacak bir şekilde düzenlemektir. Yani olay şudur ki birleştirilen parçalar izleyiciye kendi hayatından bir şeyler çağrıştıracak şekilde kurgulanmasıdır.

BENZETMELİ KURGU (EDITING BY ANALOGY)

Kısaca bir düşünceyi daha iyi anlatmayı sağlayan kurgu çeşididir. Şimdi ortada iki tane çekim vardır bu çekimlerin ortaya koymuş olduğu kavramlar içinde herhangi bir anımsatmanın da yardımıyla bir düşünceyi daha iyi anlatmak için kullanılan kurgu çeşidine benzetmeli kurgu denir.

BİREŞİMCİ KURGU (SYNTHETIC EDITING)

Bu kurgu çeşidi ise kısaca uzun çekimlerden oluşan video kurgu çeşitlerine deniyor.

ÇÖZÜMLEYİCİ KURGU (ANALYTHIC EDITING)

Diğer bir kurgu türü olan çözümleyici kurgu ise sahnelerin çok kısa çekimlere bölünmesi olayıdır.

DEVİNGEN KURGU (DYNAMIC CUTTING)

Geldik Devingen kurguya… Bu kurgu çeşidinde olay videonun/klibin/filmin giderek hızlanması ve ritminin artması şeklinde yapılan kurgudur.

DURGUN KURGU (STATIC CUTTING)

Devingen kurgunun aksine adından da anlaşılacağı üzere durgun kurguda olay videonun ritminin düşmesi ve gittikçe yavaşlaması durumudur.

ELEKTRONİK KURGU (ELECTRONIC EDITING)

Kurgu çeşitleri içinde yer alan Elektronik kurgu kısaca video veya sayısal ortamda yapılan kurgu olaylarına denir.

GİRİŞİK KURGU (NON-LINEAR EDITING)

Diyelim videonuzda kurgulanmış bir bölüm var ve bu bölümü değiştirip yeniden kurgulamak istiyorsunuz ve videonun zarar görmesini istemiyorsunuz. İşte girişik kurgu bu işe yarıyor. Daha önceden kurguladığınız videonun bir bölümünü, kurgulanmış bölümlere herhangi bir zarar vermeden değiştirebilen kurgu yöntemi girişik kurgudur.

GÖRSEL-İŞİTSEL KURGU (AUDIO-VISUAL MONTAGE)

Yine Sergei Eisenstein’ın ortaya çıkardığı kurgu yöntemlerinden bir tanesi olan Görsel-İşitsel kurgu, görüntüyle ses arasında olması lazım gelen eşleşmeden ayrı, çok sesli kurgu (örgensel) bir bağın gerçekleşmesi gerektiğinde işe yarayan bir kurgu çeşididir.

HIZLI KURGU (FAST CUTTING)

Diğer bir kurgu çeşidi olan Hızlı Kurgu, çok kısa olan çekimlerin birbirini izlemesiyle oluşan kurgu olarak adlandırılır.

YAVAŞ KURGU (SLOW CUTTING)

Hızlı kurgunun aksi şekilde, çok uzun çekimlerinin birbirini izlemesiyle oluşan kurgu olarak adlandırılır.

Bu ana kurgu çeşitleri dışında video ve film kurgusu için kullanılan bazı kurgu yöntemleri ise şu şekildir; Yinelemeli Kurgu, İç Kurgu, Tartımlı Kurgu, Üsttitremsel Kurgu, Karşılaştırmalı Kurgu, Titremsel Kurgu, Ölçümlü Kurgu ve Koşut Kurgu.

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın