SAĞLIK

Otopsi Nasıl Yapılır? Otopsiyi Kimler Yapar?

Ölen bir kişinin ölüm nedenini belirlememek için yapılan tıbbi inceleme Otopsi nasıl yapılır? Otopsiyi kimler yapar? Bebeklerde otopsi nasıl yapılır? Zehirlenmelerde otopsi nasıl yapılır? Otopsi sonucu ne kadar sürede çıkar? İşte Otopsi nedir gibi merak edilen tüm soruların cevapları.

Otopsi Nedir?

Otopsi, ölen bir kişinin yani cesedin ölüm nedeni belirlemek adına yapılan tıbbi inceleme işlemine denir. Otopsi genel olarak ailenin isteği doğrultusunda yazılı izin vermesinden sonra yapılabilmektedir. Tabi adli vakalardaysa bu durum savcını isteği üzerine otopsi yapılabilmektedir ve aileden izin alınmasına gerek duyulmamaktadır.

Otopsiyi Kimler Yapar?

Bir cesedin otopsisi, bir kişinin Adli doktor olmak şartı ile 2 hekim, 1 hakim ve tehlikeli bir durum söz konusu ise Savcı tarafından yapılmaktadır. Ölen bir kişinin otopsisi son hastalığında tedavi yapmış hekime yaptırılmaz. Eğer ki bir vakanın çözülmesinde katkı sağlayacaksa ölmüş kişinin mezarından çıkarılmasına müsaade edilebilmektedir. Böyle bir durum söz konusuysa Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 227. maddesine göre mahalli belediyeye bildirilmesi gerekmektedir. Eğer ki mahalli belediye yoksa muhtarlığa bildirilmesi gerekmektedir.

Otopsi Nasıl Yapılır?

Bir mani olmadığı sürece otopsiden önce ölüyü tanıyanlara kişinin doğru kişi olup olmadığını tespit etmesi adına ölü gösterilir. Ölen kişi ya cesedin bulunduğu yerin özellikleri ve dış görünüşü net bir şekilde tespit edildikten sonra ceset muayene edilir. Muayene yapılırken cesedin kıyafetleri varsa çıkartılır ve vücudunun görünen tüm dış özellikler yani sakal, yaş, lekeler, ten rengi, saç gibi hepsi not alınır. Yine Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 81. maddesi gereğince otopsi cesedin durumu müsaitse mutlaka ve mutlaka karın, göğüs ve başının açılması gerekmektedir. Genel olarak cinayetlerin bir çoğunda bu kısımlar mutlaka açılır.

Otopsinin sonuna gelindiğinde otopsinin bütün neticeleri ve dış muayeneyi içinde barındırdığı savcı veya hakim ile birlikte hekimler tarafından imzalanan Otopsi Tutanağı (Zabtı) hazırlanmaktadır. Devamında doktorların hazırlamış olduğu, ölüm sebebini ve mekanizmasını bildiren gerekçesi olan rapora ise ”Otopsi Raporu” adı verilmektedir.

Çeşide Göre Otopsi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Otopsi Nasıl Yapılır?

Bu tip otopsiler yeni doğan bebeklerin vaktinde doğup doğmadığını tespit etmek için kilo, boy, diş, göbek kordonu, kemikleşme noktaları yani topuk ve diz noktaları ve kafa ölçüleri incelenir. Bir de bebeğin ölü mü doğduğu yoksa canlı mı doğup öldüğünü tespit etmek için Hidrostatik test yapılmaktadır. Bunun beraberinde Timüs bezi, akciğerler ve kalp çıkartılarak suyun içine atılır. Eğer ki Akciğer nefes almış ise bunları hepsi suyun üzerinde yüzmektedirler fakat eğer ki ölü doğmuş ise batar ve böylelikle ölü olup olmadığını tespiti yapılmış olur.

Zehirlenmelerde Otopsi Nasıl Yapılır?

Zehirlenme gibi vakalarda ise otopsi yapma tekniği biraz değişik olduğunu söyleyebiliriz. Zehirlenme sonucunda yakıcı zehirler değmiş olduğu cildi, yeri, mideyi, ağzı ve boğazı yakıp harap etmektedir bu yüzden midenin delinme riski vardır. İşte bu sebepten dolayı barsak muhtevası ve mide ayrı ayrı kavanozlara koyularak, zehir araştırması yapılması adına laboratuvara bir miktara kan ile birlikte gönderilerek Zehirlenme Otopsisi yapılır.

Otopsi Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkar?

Otopsi yapılan bir cesedin raporu yaklaşık söylenilene göre 3 ay kadar bir zamanı bulmaktadır fakat çok yoğun olunması durumunda 10 ay kadar bir zamanı bulabilmektedir. Yani bu konu hakkında net bir tarih olduğunu söyleyemeyiz.

NOT: Konu hakkında detaylar Vikipedi sayfasından derlenerek hazırlanmıştır.

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.