Özel Güvenlik Nasıl Olunur? Sertifika ve Kimlik Kartı Nasıl Alınır?
Özel güvenlik görevlisi olma sürecinde belirli adımlar vardır. Bu sürecin ilk önemli adımı elbette ki eğitimini almak olacaktır. Bu eğitimi almak şarttır ve belirli bir süresi bulunmaktadır. Şimdi sizlere bu konumuzda özel güvenlik nasıl olunur? Belgesi nasıl alınır? Özel güvenlik görevlisi kimlik kartı nasıl alınır? Gibi merak edilen tüm detayları adım adım anlatmaya çalışacağız.
Özel güvenlik olarak çalışmak için eğitimi aldıktan sonra sertifika ve kimlik kartı da almanız gerekmektedir. Bunların sizin Türkiye’de yasal olarak özel güvenlik görevlisi olarak çalışabilmenizi sağlamaktadır. Bunları almak için elbette ki önce özel güvenlik eğitimi başvurusu yapmanız gerekiyor. Aşağıda belirteceğimiz hususları yerine getirerek özel güvenlik olmak için ilk adımları atmış olacaksınız.
Özel Güvenlik Başvurusu Süreci
- Başvuru yapabilmeniz için en az 18 yaşında olmanız gerekmektedir.
- Özel güvenlik eğitimi alabilmeniz için genel olarak ilköğretim veya lise mezunu olma şartı aranır.
- Sağlık durumda olduğunuzu ispatlamak adına Sağlık Raporu almanız gerekmektedir. Bunu sağlık ocaklarının yönlendirmesiyle yapabilirsiniz.
- Herhangi bir suç kaydınız bulunmadığını gösteren Adli Sicil Kaydı belgesini de yanınızda götürmeniz gerekmektedir.
- Özel güvenlik başvurusu yaparken nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi ile güncel biyometrik fotoğrafınızı da yanınızda götürmeniz gerekmektedir.
- Bazı özel güvenlik eğitimi veren kurumlar sizden ikametgah belgesi gibi belgeler isteyebilir.
Yukarıda belirttiğimiz belgeler ile Özel Güvenlik Eğitimi Merkezleri’ne başvuru yaparak ilk adımı atmış olacaksınız. Tabi bu belgeler kurumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. O nedenle başvuru yapacağınız kurumdan net bilgi alabilirsiniz. Bu bilgiler için illa ki kuruma gitmenize gerek yoktur, telefon ile arayarak da bu bilgilere detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Özel Güvenlik Nasıl Olunur?
Özel güvenlik sertifikası almak için elbette ilk öncelik eğitimini almanız olacak. Bu eğitim genel olarak Özel Güvenlik Eğitim Programı (ÖGEP) adı altında verilmektedir. Yaklaşık olarak bu eğitim 120 saat sürmektedir. Bu sürenin 20 saati silah ve atış için kullanılıyor. Güvenlik eğitimi günlük 8 saat, haftada ise 48 saatten fazla olamaz. Bir ders saati genel olarak 40 dakikadır ve iki ders arasında en az 10 dakika ara verilmektedir. Haftanın bir günü ise tatildir ve ders verilmiyor. Eğitim sürecinde temel güvenlik bilgisi, iletişim becerileri, kriz yönetimi gibi konular sizlere anlatılıyor. Yenileme eğitimi 60 ders saatinden oluşmaktadır. Yenilme eğitiminde 10 ders saati silah bilgisi ve atış dersi veriliyor.
Özel Güvenlik Ne Kadar Sürede Olunur?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere bir haftada 48 saat eğitim verilmektedir. Toplamda 120 saat eğitim verildiği için ortalama 3 hafta sonunda eğitimi tamamlamış olacaksınız. Kimlik kartı sertifika falan derken yaklaşık olarak 1 ay sonunda özel güvenlik görevlisi olarak bir işte çalışabileceksiniz.
Özel Güvenlik Eğitiminde Devam Zorunluluğu Var mıdır?
Belirtilene göre eğitim sürecinin en az üçte ikisine katılma zorunluluğu vardır. Fakat sınavlarda başarı elde etmek için (önemli bir durumunuz yoksa) tüm derslere katılmanızda fayda var.
Temel Eğitim Sınavından Başarılı Olabilmek İçin Kaç Puan Almam Gerekir?
Emniyet Genel Müdürlüğü resmi sayfasında belirtilen bilgiye göre; Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in Sınav Sonuçlarının değerlendirilmesi başlıklı 39. Maddesindeki “Adayların başarı puanının hesaplanmasında yazılı sınavın genel konulardan oluşan 100 soruluk birinci kısmı 100 puan üzerinden değerlendirilir. Silah bilgisi ve uygulama puanı ise, yazılı sınavın silah bilgisinin ölçüldüğü 25 soruluk ikinci kısmı 50 puan ve adayların atış becerilerinin ölçüldüğü uygulamalı sınav 50 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirilerek tespit edilir.
Silahlı eğitim almış adayların başarı puanı bu iki puanın toplamının aritmetik ortalamasıyla bulunur. Adayların başarı puanının yeterli sayılabilmesi için, bu iki puan ortalamasının en az altmış, her iki kısım puanının ise en az elli olması şartı aranır…. Silahsız olarak görev yapacak olan özel güvenlik görevlileri, sadece yazılı sınavın birinci kısmındaki soruları cevaplarlar ve bu kısımdan en az altmış puan almaları halinde başarılı sayılırlar. Silah bilgisi ve atış fark dersini alan özel güvenlik meslek yüksekokulu mezunlarının da silah bilgisiyle ilgili yazılı ve uygulamalı sınavdan altmış puan almaları halinde başarılı sayılırlar.” hükmü doğrultusunda sınav değerlendirilmesi yapılmaktadır.
Özel Güvenlik Eğitim Sertifikası ve Kimlik Kartları Nereden Alınır?
Eğitim sürecini tamamladıktan sonra sertifika ve kimlik kartı almanız gerekiyor. Özel güvenlik eğitim sertifikası ve özel güvenlik görevlisi kimlik kartı işlemleri Valilikler tarafından yürütüldüğünden, ikamet edilen İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne müracaat edilerek alınmaktadır.
Sertifika ve kimlik kartını aldıktan sonra artık özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya hazırsınız demektir. İster özel güvenlik firmalarına isterseniz de özel şirketlere iş başvurusu yaparak kendinize iş imkanı sağlayabilirsiniz.
Özel güvenlik görevlisi nasıl olunur sorusunu adım adım sizlere anlatmaya çalıştık. Aslına bakarsanız o kadar da zorlu bir süreç olmadığını görebilirsiniz. Sadece eğitim sürecini sorunsuz bir şekilde atlatmanız özel güvenlik olmanızı sağlayacaktır. Bunların yanı sıra silahlı özel güvenlik görevlisi olabilmek için lise mezunu olmanız gerekiyor. Zaten özel güvenlik olacaksanız silahlı olmasını tercih etmek daha doğru bir seçenek olacaktır.
İLGİLİ İÇERİKLER