Plüton Neden Gezegenlikten Çıkarıldı? Özellikleri ve Uyduları!
Plüton gezegen mi değilse neden gezegen değil? Plüton neden gezegenlikten çıkarıldı? Plüton’un özellikleri nelerdir? Plüton’un keşif tarihi? Plüton’un yörünge süresi? Plüton gezegeni hakkında merak edilen her şeyi sizler için konumuzda bir araya getirdik. O zaman gelin hep birlikte Plüton gezeni özellikleri ve uyduları hakkında bilgileri inceleyelim.
Varlığı ilk olarak 1915 senesinde Percival Lowell tarafından saptanmış olan Plüton gezegeni, 1930 senesinde ise Clyde Tombaugh tarafından keşfi yapılmıştır. Yaklaşık 76 yıl boyunca Güneş Sistemi’nde yer alan 9. gezegen olarak kabul edilmiş olan Plüton gezegeni, 2006 senesinde çıkartılan yeni bildiriye göre ‘Cüce Gezegen‘ konumuna düşürülmüştür.
Plüton Neden Gezegenlikten Çıkarıldı?
Gök bilimciler ve bilim insanları Plüton’un gezegenlikten çıkartılmasını haksızlık olarak görseler de Plüton şuanda gezegen olarak kabul edilmemektedir. Bilim insanları yaptıkları çalışmalar sonucunda Plüton’un tekrar gezegen olarak sayılmasını istemektedir. Bunun yanı sıra Uluslararası Astronomi Birliği tarafından 2006 senesinde yeni gezegen tanımı hakkında bazı bilgiler belirtildi. Bu bilgiler içinde bir gezegenin kendi yörüngesi içinde En Güçlü Kütstronole çekimi etkisine sahip gök cismi olması gerektiği belirtilmişti ve bu konuya da ‘Yörüngeyi Süpürme‘ olarak adlandırmıştı. Bu konuya göre de gaz gezegeni olan Neptün ile Kuiper Kuşağı’na bulunan bir kaç asteroidler ile aynı yörüngeyi paylaşan Plüton’un gezegenlikten çıkarılacağı ve gezegen sayılmamasına karar verilmişti.
Peki günümüzde Plüton gezegen mi? diye merak edenler için şuanda bilim insanları gezegen olmasını istiyor olsa da Plüton şuanda gezegenler içinde yer almamaktadır.
Plüton’un Özellikleri
Plüton’un formal adı 124340 Pluto olarak biliniyor. Güneş Sistemi’nin bilinen en büyük 2. cüce gezegeni konumunda olup, en büyük Neptün ötesi cisim olan ve doğrudan Güneş’in etrafında dönen en büyük 11. gök cismi olarak kayıtlar arasında yer alıyor.
Sayılarla Plüton Gezegeni
- Plüton Yarıçapı = 1.188 kilometre
- Plüton Keşif Tarihi = 18 Şubat 1930
- Plüton Yörünge Süresi = 248 Yıl
- Mutlak Büyüklüğü = -0,7
- Keşfini Yapan Kişi = Clyde Tombaugh
Plüton Gezegeni Uyduları
- Charon
- Hydra
- Styx
- Nix
- Kerberos
Plüton’un bilinen 5 uydusu bulunmaktadır fakat bazı söylenen bilgilere göre 10 tane olabileceği de belirtilmektedir. Gördüğünüz üzere bu konumuzda sizlere Plüton gezegeni hakkında bazı bilgiler vermeye çalıştık. Özellikle Plüton ne kadar büyük diye merak edenler için genel özelliklerinden bahsettik.
İLGİLİ İÇERİKLER