EĞİTİM

Sevgililer Günü Neden Kutlanır? 14 Şubat Tarihçesi?

Şubat ayı dendiği zaman ilk akla gelen 14 Şubat Sevgililer Günü oluyor. Sevgililer günü ilk ne zaman kutlanmıştır? 14 Şubat Sevgililer Günü neden kutlanır ve tarihçesi hakkında genel bilgiler vereceğiz. O zaman gelin sevgilisi olanların mutlaka unutmaması gereken günlerden olan 14 Şubat Sevgililer Günü tarihçesi hakkında detayları inceleyelim.

Sevgililer Günü Neden Kutlanır?

Şimdi gelelim 14 Şubat Sevgililer Günü tarihçesi ve neden kutlanır olduğu konusuna. Şubat ayı girdiğinde aklımıza diğer aylara göre kısa olması ve 14 Şubat Sevgililer Günü geliyor. Sevgililer günü ilk olarak Roma’nın Katolik kilisesinin inanışından süre gelen Valentine adında bir din adamı tarafından 14 Şubatı bayram günü olarak ilan etmesi sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir.

Dünyada bir çok ülke tarafından kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü, tabi ki ülkemiz olan Türkiye’de de oldukça yaygın bir şekilde kutlanmaktadır. Sevgililer gününde ortalama olarak 1 milyarın üzerinde de kart gönderildiği bilinmektedir.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Sevgililer Günü’nün kökeni Roma Katolik Kilisesi’ne kadar dayanmaktadır. Roma Katolik Kilisesi’nin inancına dayanan Sevgililer Günü, Valentine adındaki bir din adamının 14 Şubatı bayram ilan etmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. İşte buna binaen bazı toplumlarda ‘Aziz Valentin Günü (St. Valentine’s Day)‘ olarak adlandırıldığı da bilinmektedir. İşte bazı medeniyetler de Valentine kelimesi ‘Sevgili’ ya da ‘Hoşlanılan Kişi’ anlamlarında da kullandığı bilinmektedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda (Farklı kaynaklardan alınan bilgiler doğrultusunda) 14 Şubat Sevgililer Günü, tüm dünyada toplamda 1 milyar üzerinde kart gönderiminin yapılmasının yanı sıra hediye alışverişinin de oldukça çok arttığı biliniyor. Bu da yapılan pazarlama amaçlı özel gün uygulamalarının oldukça işe yaradığını ve sizlerin bu şekilde para harcamaya zorlandığınızın kanıtı olarak eklemek isteriz.

14 Şubat Sevgililer Günü Tarihçesi

  • Antik Yunan takvimlerine göre; Ocak ile Şubat aylarının ortasındaki zaman aralıkları ‘Gamelyon‘ ayı olarak adlandırıldığı ve Hera ile Zeus’un kutsal evliliği olduğu bilinmektedir.
  • Şubat ayının ortasında kalan zamanın aşkla olan ilişkisi taa antik çağlara kadar dayandığı biliniyor.
  • İsveç almanağında 14 Şubat 1712 yılında Valentine olarak adlandırıldığı belirtilmiştir.

Diğer bilinen bir olay ise zaten olayın başlangıcı olarak bilinen Antik Roma’dır. Antik Roma’da bereket tanrısı olan Lupercus onuruna 15 Şubat Lupercalia günü olarak kutlandığı bilinmektedir. Lupercalia gününde Lupercus’un din adamları tanrıya keçi kurban ederlermiş. Kafalarının üstüne ufak bir keçi derisi parçası koyarak Lupercus’u simgelerler. Ardından Antik Roma sokaklarında deli dana gibi koşturup önüne çıkan herkese dokunurlarmış. Özellikle genç kızlar gönüllü olur ve din adamlarının önüne atılıp bereket tanrısı Lupercus’un dokunuşundan pay almak isterlermiş. O zaman ki inanışa göre bu dokunuşlar sayesinde genç kızların doğurganlıkları artacakmış..

Lupercalia bayramının öncesinde ise bir Lupercalia bayramı arifesi olan 14 Şubat varmış. Bu günde ise genç kızlar ile genç erkeklerin isimleri bir kağıda yazılır ve kura çekilirmiş. Bu kura sonucunda çıkan kızlar ile erkekler bayram boyunca çift olarak gezermiş. Kim kime dum duma misali saçmalık.. Tabi Papa gayri-Hristiyan bayramını yasaklamış ve sadece kura çekimine izin vermiş olsa da kuralar içinde kızların değil de azizlerin isimleri yazmaktaymış.

14 Şubat Sevgililer Günü anlayışının Lupercalia bayramının arifesinde yapılan kuradan geldiği de söylenmektedir.

Orta Çağ tarihilerinde Romantik aşk ile Valentine arasında olan ilk bağlantı 14. yüzyıla ait olan kaynaklarda görüldüğü biliniyor. 1381 tarihinde yazılan Parlement of Foules ismine sahip bir kitapta yazan bilgilere göre; İngiltere ve Fransa’da 14 Şubat günü geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak biliniyormuş. İşte günün bu özelliğinden dolayı da çiftler birbirlerine güzel sözler yazan notları verir ve notların içerisinde birbirlerine ” Valentine ” diye hitap ederlermiş.

Günümüzde de oldukça yaygın bir şekilde kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü, 1800 senesinde Amerikan Esther Howland adlı bir kişinin ilk Sevgililer Günü kartı yollamasından sonra birçok insanın kutlamakta olduğu toplumsal bir olay halini almıştır. Birçok kişinin kutlamasının gayet doğal sonucu olarak bu gün sayesinde ticari alanda oldukça fazla satış yapılmaya başlanmıştır. Yani söylenilen ve görülene göre Sevgililer Günü, ticaretin canlandığı bir dönem halini almıştır.

Suudi Arabistan’da Sevgililer Günü adına resmi olarak belirtilen şeylerden bir tanesi de ‘Sevgililer Günü’nde Satılan Tüm Şeylerin Satışının Yasak‘ olduğu belirtilmiştir.

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.