Telif Hakkı Olan İçerik Paylaşmak Sorun Olur mu?
Telif hakkı olan içerik paylaşırsam başım derde girer mi? Hangi içerikler telif haklarıyla korunabilir? Bir içeriğin telif hakkı olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Telif hakkı süresi var mı? Telif hakkı süresi dolan içerikleri kullanabilir miyim? gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağım.
Telif Hakkı Nedir?
Kısaca Telif hakkı nedir onu açıklamak istiyorum ; Kişinin her türlü fikri emeği ile, meydana getirdiği ürünler üzerinde sağladığı hukuken haklarıdır. Öncelikle günümüzde internetten para kazanma işi oldukça yaygınlaştı. Kimileri kendi özgün içeriklerini paylaşarak sıkıntı çekmeden yoluna devam ediyor, kimileri ise başkalarına ait olan şeyler üzerinden para kazanmaya çalışıyor.
Para kazanmak için her zaman özgün içerikler paylaşılması gerekiyor. Gelelim işin telif hakkı durumuna. Telif haklı bir video, müzik, resim vb. şeylerde başınız derde girer mi ? Artık şöyle bir şey var; YouTube telif hakkı olan içerikleri paylaştığınızda birkaç kere size uyarı verilebilir. Bunu devam ettirdiğin sürece telif hakkı sahibi size dava açıp tabirim caizse ‘donunuza kadar’ kadar bile alabilir.
Daha önce telif haklı içerik paylaşıp davalık olan çok insan gördüm. Üç beş bir şeyler kazanayım derken her şey elinden alınan insanlar. O yüzden telif haklı içeriklere bulaşıp da kendinizi riske atmak yerine daha doğal, özgün içeriklere yönelin. Aksi taktirde başınız derde girdiğinde keşke hiç bulaşmasaydım demek zorunda kalabilirsiniz fakat bir faydası olmaz.
Telif hakkı olmayan içerikleri nasıl bulabilirim? Telif hakkı olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Telif hakkı olmayan içerikler genelde müzik olarak daha çok bulunuyor. Videolar da genelde telif hakkı bulunur. Örneğin filmlere kesinlikle bulaşmamanızı tavsiye ederim. Özellikle Türklerin yaptığı hiçbir filmi kesinlikle kendi özgün kanallarınızda paylaşmayın. Çünkü direk davalık olursunuz. Yabancıların filmlerini de paylaşmamanızı tavsiye ederim. Adamlar dava açarlarsa sıkıntı çekersiniz. Bir de şöyle bir şey var; Video paylaşırken pencereli bir video hazırlayıp telif hakkında kurtulup yeni bir video elde etmiş olabilirsiniz fakat bununda pek bir garantisi yoktur. Çünkü artık ipler iyice gerginleşti. Google işi sağlama aldı ve çok detaylı incelemeler yapıp bütün hepsini tespit edebiliyor.
Duyduğum kadarıyla bir eserin telif hakkı süresi 70 yılmış. 70 yıl sonra o eserin sahibi ölsün ya da ölmesin telif hakkı sona eriyormuş. Fakat geçenlerde bir arkadaşımızın bana anlattığı olay şu oldu; “1936 yılında çekilmiş bir filmi YouTube kanalımda paylaştım fakat hemen telif hakkı ihtarı geldi, bende hemen videoyu sildim” dedi. Demek ki neymiş arkadaşlar bu işinde bir yararı pek olmadığı söylenebilir. Demem o ki her zaman emek hırsızlığından çok kendi işinizin patronu olun. Özgün içerikler sizlere daha çok kazandıracaktır bundan emin olabilirsiniz.
İLGİLİ İÇERİKLER