Türk Bilim Kurgu Filmleri: 13 Enteresan Film!
Bilim kurgu filmleri dünyadaki bir sürü insanın beğenerek izlediği türlerden bir tanesidir fakat bu türdeki filmlerin neredeyse büyük çoğunluğu yabancı filmleri olmasıyla dikkat çekiyor. Baktığımızda Türk bilim kurgu filmleri var fakat kaç tane var, hangi tarihlerde çekilmiş ve kaliteli filmler olduğunu söylemek mümkün mü? İşte konumuzda sizlere 13 tane farklı bilim kurgu filmini hazırladık.
Türk Bilim Kurgu Filmleri
Belki de son zamanlarda Türk bilim kurgu filmleri türünde en dikkat çeken filmleri ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın filmleri olduğunu söylemek mümkün. Onlarda tabi komediyle karışık olduğunu da söylemek doğru olacaktır.
G.O.R.A
12 Kasın 2004 tarihinde gösterime giren film aslında macera, komedi ve türlerini işlemiş olsa da uzay gibi konuları ele almasından dolayı bilim kurgu filmleri türünde de yerini alıyor diyebiliriz. IMDb puanı olarak 10 üzerinde 8 puan alan filmin başrolünde ünlü komedyen Cem Yılmaz rol alıyor. Film 2 saat 7 dakikalık süreye sahiptir. Filmin konusuna geldiğimizde; halı satarak hayatını sürdürmeye çalışan zeki ve kurnaz olan Arif adındaki genç bir adam, halı sattığı dükkana iki tane adamın gelmesiyle hayatı bir anda değişir. Arif, dükkanına gelen bu adamları müşteri zannetse de durum şudur ki; onlar bir uzaylıdır ve Arif’i kaçırıp uzaya götürürler. Artık dünya dışında bambaşka bir gezegendedir. Arif dışında bir çok kişiyi kaçırmışlar. Arif, kaçırıldığı o gezegenden kaçıp kurtulmak için gireceği macerada bir aşka tutulur. Uzayda aşık olduğu kızı da alıp oradan kaçmak ister. Kaçış macerasına Bob Marley Faruk ile robot 216 da eşlik eder ve büyük bir komedi dolu maceraya atılırlar.
A.R.O.G
Ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın G.O.R.A filminden sonra çektiği ikinci film olan A.R.O.G, ilk filmin devamı neticesindedir. Türk bilim kurgu filmleri kategorisinde yer almasının yanı sıra komedinin de oldukça çok olduğu bir filmdir. İlk filmde Arif, Ceku ile evlenerek çocukları olur ve dünyada yaşamaya karar verirler. Tabi Komutan Logar kaybetmiş olsa da pes etmez ve dünyaya Arif ile dost olmak istediğini söyleyerek yalan atar. Sonrasında Arif buna kanar ve Logar, Arif’i tuzağa düşürür. Arif’i 1 milyon yıl öncesine gönderen Logar, Arif’in yerine geçer. Film kısaca Arif’in 1 Milyon yıl öncesinde yaşadığı olayları konu alıyor. Türklerin uzay konulu filmleri arasında belki de en iyi başarı elde eden filmlerinden bir tanesi diyebiliriz. Filmde Turist Ömer’e yapılan zekice ve bir o kadar da saygılı göndermelerinin yanı sıra Flintstone ve Uzay Yolu filmlerinin benzeri konsepti filme aktarabilmiştir.
Arif V 216
Arif V 216 filmi de Cem Yılmaz’ın filmlerinden bir tanesidir. En iyi Türk bilim kurgu filmleri içinde yer alan film bir nevi A.R.O.G ve G.O.R.A filmlerinin devamı niteliği olmasa da ona benzer karakterler üzerinden çekilmiştir. Robot 216, uzaydan dünyaya insan olma hayaliyle gelir. Bu hayalini gerçekleştirmek için en sevdiği arkadaşı olan Arif’in yanına gelir ve insanlar nasıl yaşıyorsa onlar gibi yaşamaya başlar. Her ne kadar sıradan bir insan gibi yaşamaya çalışsa da diğer insanların gözünden bu durum kaçmaz.
İnsan olma hayalini kuran robot 216 yeni yaşantısına alışmaya çalışırken birde aşk kapısına adeta bomba atar.. Her ne kadar robot olduğunu saklamaya çalışsa da bunu başaramaz ve bir iş adamı tarafından keşfedilir ve ona senin kopyalarını yapalım herkes tarafından sevilir ve popüler olursun der. Bir de sevdiği kadın da işin içinde olunca iş adamının sunduğu teklifler cazip gelir ve robot 216 artık kandırılmıştır. Bunun üzerine robot 216 en yakın dostu Arif’e bile sırt çevirse de Arif, iş adamının hain planını öğrenir ve hem 216’yı hem de dünyayı kurtarmak için büyük bir mücadele içine girer.
İşte yakın zamanda günümüz içerisinde yapılan Türk bilim kurgu filmleri bu kadar diyebiliriz. Şimdi de konumuzun devamında Turist Ömer rolüyle unutulmazlar ve efsaneler konumunda yer alan Sadri Alışık’ın oynadığı Türk bilim kurgu filmleri türünü sizler için derlemeye çalıştık.
Turist Ömer Uzay Yolunda
Başrolünde Turist Ömer rolüyle Sadri Alışık abimizin oynadığı uzay konulu Türk bilim kurgu filmleri türünü işleyen film tam tamına 1973 senesinde çekilmiştir. Film söylenilene göre Star Trek dizisinin uyarlaması olarak biliniyor olsa da yerel mizah dolu bir filmdir. Star Trek’in ilk sinema uyarlaması olarak bilinen ve Türk bilim kurgu filmleri türünde olan Turist Ömer Uzay Yolunda filminin uzay dekoru için Efes Harabeleri kullanılmıştır. Cem Yılmaz’da G.O.R.A filmini bu filmden esinlenerek çektiğini belirtmiştir.
Yılmayan Şeytan
Yine 1973 senesinin Türk bilim kurgu filmleri içinde yer alan bir Yılmaz Atadeniz filmi Yılmayan Şeytan, pekte mantık sınırlarını umursamış gibi görünüyor. Eski bir film olsa da eğlenceli bir vakit geçirmenize olanak sağlıyor diyebiliriz. Filmin ana konusu ise dünyayı ele geçirmeyen çalışan Şeytan’a karşı mücadele veren Bakırbaş’ın serüvenini konu alıyor.
Dünyayı Kurtaran Adam
Çetin İnanç’ın filmi olan Dünyayı Kurtaran Adam, 1982 yapımı bir Türk bilim kurgu filmidir. Filmin başrolünde dövüş filmlerinin ünlü Türk sinema oyuncusu Cüneyt Arkın üstlenmiştir. Filmin ana konusu ise iki uzay gemisi şeytan bir büyücü tarafından ele geçirmeye çalışması sonucunda ” Çöl Gezegen ” e düşmesini konu alıyor. Bunun yanı sıra filmde Star Wars serisinden de bazı görüntüler barındırıyor fakat film ile uyumunun olduğunu söylemek pekte doğru olmayacaktır. Ek olarak filmin içinde yer alan yabancı müzikler birçok farklı yabancı filmlerin müziği olmasıyla dikkat çekiyor ve bunlardan bir tanesi de Indiana Jones: Kutsal Hazine Avcıları’nın müziklerinden bir tanesi..
Kilink Uçan Adama Karşı
1967 senesinin Yılmaz Atadeniz filmi olan Kilink Uçan Adama Karşı filmi, oldukça senelere dayanan Türk bilim kurgu filmleri türünde yer alıyor. Filmin konusu ise iki süper kahramanın mücadelesini ele alıyor. Kilink, önüne çıkan herkesi yok edin dünyaya hükmedecek bir güç peşine düşer. Bu yolda ona karşı duracak ve onu durduracak tek kişi ise Uçan Adamdır.
Badi
1983 senesinin Zafer Par filmi olan Badi, E.T’nin Türkçe uyarlaması olmasıyla dikkat çekmiştir. Türk bilim kurgu filmleri türünde olan Badi filminde uçan dairesiyle yanlışlıkla dünyaya iniş yapan bir uzaylının o mahalledeki çocuklarla aralarında oluşan dostluğu konu alıyor. Absürt komediyi de içinde bulundurmasıyla filmi izleyenleri kahkahalara boğabilecek sahneler barındırıyor.
Uçan Daireler İstanbul’da
1955 senesinin Orhan Ercin filmi olan Uçan Daireler İstanbul’da filmi, Türk bilim kurgu filmleri türünde yer alıyor. Kaşar ile Şapşal adında iki arkadaş gazeteci olarak çalışmaktadır. Bu ikili son günlerde hiç haber bulamadıkları için uçan daire oyuncakları ile alakalı bir haber yapmaları istenmekte. Bu film Türk sinemasında ilk Türk bilim kurgu filmi olmasıyla bilinmekte.
Çılgın Kız ve Üç Süper Adam
1973 senesinin Müfit İlkiz filmi olan Çılgın Kız ve Üç Süper Adam, konu olarak bilinen süper kahraman filmlerinden bir tanesidir. Türk bilim kurgu filmleri türünde olan film, dünyayı yok edebilecek bir silahı elinde bulunduran Büyük Şeytan ile şeflerine karşı duran ve dünyayı savunan 4 arkadaşın maceralarını konu edinmiştir.
Sevimli Frankenştayn
Mel Brooks’un Young Frankenstein filminin resmen birebir olarak uyarlaması olmasıyla bilenen bir film olan Sevimli Frankenştayn, Türk bilim kurgu filmleri arasında yerini almıştır. 1975 senesinin Murat Köseoğlu filmi olan Sevimli Frankenştayn, bilim kurgu filmi türünün hakkını verse de filmde absürt sahnelerde mevcuttur.
Astronot Fehmi
1978 senesinin Naki Yurter filmi olan Astronot Fehmi, tam bir Aydemir Akbaş klasiğidir. Yabancı bir izleyicinin acı saatler geçirebileceği fakat Türk izleyicilere oldukça eğlenceli saatler geçirebilecek sahneler olduğunu söylemek mümkün. Türk bilim kurgu filmleri türünde olan Astronot Fehmi, sahnelerinin içinde iyileri ise ‘Başkalarının telefon görüşmesi’ ile ‘Pembe Alarm’ olarak söylemek mümkün..
Baytekin: Fezada Çarpışanlar
Yine 1967 senesinin Şinasi Özonuk filmlerinden bir tanesi olan Baytekin: Fezada Çarpışanlar, bir gezegenden başka bir gezegene gitmeye çalışan bir adamın başından geçen maceraları konu alan Baytekin: Fezada Çarpışanlar, Alex Raymond’un çizgi romanından uyarlanmıştır ve Türk bilim kurgu filmleri türünde yerini almıştır.
İLGİLİ İÇERİKLER