WordPress YOAST SEO Eklentisi Nasıl Yeşil Yapılır?
WordPress kullanmaya başlayan muhtemelen YOAST SEO eklentisinin duymuştur. Bu nedenle de konularını yazarken ona uygun bir şekilde yazmaya çalışıyordur. Fakat bu WordPress YOAST SEO eklentisi bir türlü yeşil yanmıyor arkadaş diyebilirsiniz. Bu sebeple de hemen araştırmaya koyulabilirsiniz. Peki WordPress YOAST SEO nasıl yeşil yapılır arkadaş diyorsanız, gelin sizlere en ince detayına kadar anlatalım.
WordPress YOAST SEO Eklentisi Ne İşe Yarar?
Öncelik konumuza giriş olması amacıyla ve bilmeyenlerin de olabileceğini düşünerek, bu eklentinin ne işe yaradığından bahsetmek istiyorum. Bir konu hazırlayacaksınız ve bu konuyu elbette ki SEO uyumlu yazmaya özen göstereceksiniz. İşte bu noktada WordPress sitenize kurduğunuz YOAST SEO eklentisi devreye giriyor. Size bazı ipuçları vererek SEO uyumlu makale nasıl yazılır sorusunu yanıtlıyor.
WordPress YOAST SEO Eklentisi Nasıl Yeşil Yapılır?
Evet geldik için en heyecanlı kısmına. WordPress sitenizde konu hazırlarken yazı editörünüzün sağ üst kısmında dişli ayarlar simgesinin hemen yanında kutu içinde ‘Y’ harfi bulunur. Onun hemen yanında da, turuncu, kırmızı ve gri renklerde yuvarlaklar çıkar. Henüz hiçbir şey yazmadığınızda üstteki gri, alttaki ise kırmızı renk olur. Yazı yazmaya başladıkça da turuncu ve kırmızı renk olarak değişir. İşte biz o renklerin ikisini de yeşil yaparak, SEO uyumlu makale yazmış olacağız. Nasıl mı yapacağız? Hadi o zaman başlayalım.
Şimdi ilk olarak o kutucuk içindeki Y harfine tıklayın. Karşınıza, Odak Anahtar Kelime, Okunabilirlik Analizi, SEO Analizi şeklinde kısımlar çıkacak. Bunlar dışında çıkanlar ise Premium Üye yani parayla yükseltme yaparsanız kullanabiliyorsunuz.
Odak Anahtar Kelime
Bu alanın hemen altında bir kutucuk göreceksiniz. İşte bu alana Konunuz içerisinde hangi kelimeye odaklanacaksınız onu seçmeniz gerekiyor. Misal biz burada “WordPress YOAST SEO eklentisi” odak kelimesine odaklanmayı tercih ediyoruz. Konu hakkında daha fazla detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Odak Anahtar Kelime’nizi belirledikten sonra sıra konunuzu yazmaya geldi. Bunun için ‘Okunabilirlik Analizi’ ile ‘SEO Analizi’ seçeneklerini kontrol edeceğiz.
Okunabilirlik Analizi
Daha önceleri YOAST SEO eklentisinde Geçiş kelimeleri, Edilgen çatı ve Ardışık cümleler seçenekleri mevcut değildi. Fakat yaptıkları son güncelleme ile bunları da eklentiye dahil ederek, Türkçe kurallarına daha uygun cümleler kurmaya olanak sağlıyorlar. Peki Okunabilirlik analizi içinde yer alan bu başlıklar ne işe yarıyor?
Edilgen Çatı
Bu başlıkta size konunuzu yazarken, edilgen çatılı fiiller kullanıp kullanmadığınızı ve ne kadar kullanmanız gerektiğini anlatıyor. Edilgen çatı, öznesi olmayan cümlelere deniyor. Örnek verecek olursak; ‘Bursaspor ile Beşiktaş arasındaki maç 20:00’da oynanacak.” burada oynanacak kelimesi cümlenizi edilgen çatılı fiil yapıyor. Bu edilgen çatıyı makalenizin uzunluğuna göre yüzde 10 oranında kullanabilirsiniz. Üzerinde kullanırsanız ilk önce turuncu sonra da kırmızı ışık yanacaktır.
Ardışık Cümleler
Bu başlıktan da anlayacağınız üzere, cümleniz içerisinde ardışık cümleler de kullanmanız gerekiyor tabi bu da tadında olmalı. Bu zaten pek kırmızı yanma şansı olmuyor. Olsa da pek önemi olacak bir şey olmadığı için fazla ayrıntılı girmiyorum.
Alt Başlık Dağılımı
Zaten bir makale için ‘Alt Başlık‘ ne kadar önemli olmalısınız. Bilmiyorsanız da artık öğrenmenizde fayda var. Yazdığınız konu 300 kelimeden uzunsa bunu mutlaka alt başlıklar ile ayırmanız gerekiyor. Hem SEO uyumlu makale olması için hem de YOAST SEO eklentisinde yeşil ışık yakabilmeniz için oldukça önemli.
Paragraf Uzunluğu
Kendinizi bir okur yerine koyun. Uzun uzun paragraflardan oluşan yazılar mı okumak istersiniz yoksa kısa ve öze makaleler mi okumak istersiniz? Şahsen ben beni sıkmayacak kısalıkta olan yazıları okumayı tercih ederim. İşte bu nedenle de bir konu yazarken onu paragraflara bölüm ve her paragrafı da olabildiğince çok uzatmayın. WordPress YOAST SEO eklentisi de size bir paragrafınız 150 adetten fazla kelime içeriyorsa, turuncu ışık yakacaktır. Olur da ben işin suyunu çıkardın 200 adetten fazla yazdım derseniz bu sefer kırmızı ışık yakacak. O nedenle konu yazarken en fazla 149 adet kelimeli bir paragraf yazmanız önemli.
Cümle Uzunluğu
Evet geldik konumuz için oldukça önemli noktalardan bir tanesi olan ‘Cümle uzunluğu’ konusuna. Bunu da aynı paragraf yazarmış gibi düşünün. Uzun cümle okumayı kim sever ki. Düşünsenize bir cümle okuyorsunuz ve bu cümle bitmek bilmiyor. Uzamış da uzamış. O nedenle kendinizi okuyucu olarak düşünün ve cümlelerinizi olabildiğince kısa tutun.
WordPress YOAST SEO eklentisi, sizlere bir cümle içerisinde en fazla 15 kelime yer almalı diyor. Fakat yine hadi paragrafınızın uzunluğuna göre yüzde 20’nin altında olmak kaydıyla, cümleleriniz 15 kelimeden biraz fazla olabilir diyor. Yüzde 20 üzerine çıkarsa turuncu ışık, bir daha fazla olursa da kırmızı ışık yanıyor.
Geçiş Kelimeleri
Şahsen ben her ne kadar Geçiş kelimelerinin pek önemli olduğunu düşünmüyor olsam da YOAST SEO eklentisi önemli diyor. Bu sebeple geçiş kelimeleri kullanmanız gerekiyor. Yoksa okunabilirlik analizi sonucu kırmızı sonuçlanıyor. Geçiş kelimeleri ne kadar çok olursa yeşil ışık yakma şansınız da o kadar çok oluyor. Eğer geçiş kelimeleriniz makalenizin uzunluğuna göre yüzde 30’un altına düşerse turuncu ışık, daha da altlara düşerse kırmızı ışık alıyorsunuz.
Gördüğünüz üzere okunabilirlik analizi bile bu kadar kapsamlı oluyor. Makale yazmak kolay iş değil arkadaş. Öyle ben makale yazıyorum diyen herkes makale yazamaz. Çünkü SEO uyumlu makale yazmak istiyorsanız, Türkçeye de uygun içerikler çıkartmak şart.
Şimdi geldik işin en can alıcı kısmı olan ‘SEO Analizi‘ kısmına. Bu kısım bizim için gerçekten altın değerinde. Çünkü SEO uyumunu buradaki ipuçları sayesinde yapacağız ve konularımızı en üst sıralara çıkarmaya çalışacağız.
WORDPRESS YOAST SEO Analizi
SEO Başlık Genişliği
Konunuzu yazarken elbette konu ile alakalı bir başlık yazmanı gerekiyor. Fakat bu başlık ne çok uzun olmalı ne de çok kısa olmalı. Worpdress YOAST SEO eklentisi, size eğer başlığınız boşluklar dahil 52 karakter üzerinde olursa, kırmızı ışık yakarım diyor. Eğer boşluklar dahil 31 karakterin altındaysa da turuncu ışık veririm diyor ve çok kısa olduğunu belirtiyor. Fakat boşluklar dahil 25 karakter de yazsanız ya da 60 karakter de yazsanız SEO için pek fazla sıkıntı olmuyor. Gidip başlığa 90 karakter yazmadığınız sürece bir sıkıntı yaşamazsınız. Fakat ben site isminde konunun yanında dizide görünmesini istiyorum diyorsanız 40 ile 50 karakter arasında tutmanızda fayda var.
Anahtar Kelime Uzunluğu
Yukarıda bahsettiğimiz Odak Anahtar Kelime için belirlediğiniz uzunluk burada sizlere belirtiliyor. Eğer belirlediğiniz anahtar kelime çok uzunsa burada size bilgi veriliyor. Örneğin belirlediğiniz anahtar kelime 5 kelime ya da daha fazla uzunluğa sahipse “Keyphrase length” şeklinde bir bilgi karşınıza çıkacak. Burada size anahtar kelime uzunluğun en fazla 4 kelimeden oluşması gerektiği bilgisini verecek. Sizler de kendinize uzun kuyruklu anahtar kelime belirlerken en fazla dört kelimeden oluşmasına dikkat edin.
Daha Önce Kullanılan Anahtar Kelime
Bu başlık altında da yazdığınız konular içerisinde daha önce aynı anahtar kelimeyi kullandıysanız uyar veriliyor. Genel olarak bir konuda kullandığınız anahtar kelimeyi kullanmamanız öneriliyor.
Başlıktaki Anahtar Kelime
Konu başlığını belirlerken mutlaka odak anahtar kelimenizi başlığınızın başında geçirmeye özen gösterin. Yoksa başında geçirme gibi şansım yok diyorsanız, mutlaka başlığınızın içinde olmasına ve SEO başlık genişliği olan 52 karakterin içinde olmasına özen gösterin.
Kısa Ad İçinde Anahtar Kelime
Bu başlık altında da konunuzu oluşturduğunuz konu adresiniz (linki) içinde anahtar kelimenin olup olmadığının bilgisi veriliyor. Eğer SEO başlığınız da belirlediğiniz odak anahtar kelime yer alıyorsa, taslağı kaydet dediğiniz zaman otomatik olarak yeşil ışık yanıyor.
İlgili İçerik: WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır?
WordPress YOAST SEO Anahtar Kelime Yoğunluğu
Bu başlıkta size konunuzun içinde kaç tane anahtar kelime kullanmanız gerektiği belirtiliyor. Eğer 300 kelimeli bir makale yazıyorsanız en az 2 tane anahtar kelime kullanabilirsiniz. En fazla ise 3 anahtar kelime kullanabilirsiniz. Bu metninizin uzunluğuna göre değişiklik gösteriyor. Ortalama her 100 kelimeye bir anahtar kelime düşüyormuş gibi düşünün.
Metin Uzunluğu
Muhtemelen biliyorsunuzdur fakat yine de belirtmek isterim ki, bir makalede en az 300 kelime olması gerekiyor. Google gibi arama motorları en az 300 kelimeden oluşan makaleleri daha iyi bilgi verdiğini düşündüğü için daha çok seviyor. WordPress YOAST SEO eklentisi de bunun için en az 300 kelime yazdığınızda yeşil ışık yakıyor. 100 kelime altında yazarsanız size anahtar kelime yoğunluğu gibi bilgiler vermiyor ve kırmızı ışık yakıyor. Olur da 200 kelime yazarsanız hala kırmızı ışık yakmaya devam ediyor. Fakat ne zaman 250 kelime yazarsanız ışık turuncuya dönüyor. Yani 250 kelime benim için yeterli fakat sen yine 300 yaz ki yeşil ışık yakayım diyor.
Meta Açıklama Uzunluğu
Bu da WordPress YOAST SEO Eklentisi tarafından arama motorlarına konunuzun ne ile alakalı olduğunu gösteren bir açıklama şekli. Buraya yazdığınız yazıyı WordPress yazı editörünüzde ‘Özet’ kısmına da yazabilirsiniz. Buraya boş bırakırsanız, eklenti yazınızdan bir bölümü alıp gösterecek. O nedenle sizle konunuzu tanımlayan kısa bir içerik yazın. Tabi bununda bir sınırı var. Ne boşluklar dahil 120 karakter altında olacak ne de 156 karakter üzerinde olacak. Bu iki sayının ortasında bir yazı yazmalısınız. Meta Açıklama yazabilmek için yazı yazdığınız bölümün altına doğru indiğiniz zaman göreceksiniz.
Dahili Bağlantılar
Bu başlıkta dış bağlantılar eklemenizi istiyor. Fakat diğer bütün işlemleri tamamladığınızda bu eklemeseniz bile yeşil ışık yanıyor. Eğer konu hakkında farklı bir siteye yönlendirebileceğiniz bir bağlantınız yoksa eklemeseniz de olur. Bu özelliği kaynak vermek için kullanabilir ya da bir siteyi tanıtırken kullanabilirsiniz.
Görsel Alt Nitelikleri
Genel olarak görsel kullanmanız gereken bir siteniz varsa mutlaka eklediğiniz resimlere, ‘odak anahtar kelime’nizin de geçtiği alt açıklamalar eklemeniz gerektiğini gösteriyor. Fakat görsel eklememeyi de tercih edebilirsiniz. Diğer bütün işlemleri yaptığınızda görsel yüklemeseniz de eklenti yeşil ışık yakacaktır.
Giden Bağlantılar
Bu da bildiğiniz iç bağlantılardan bahsediyor. Yani siteniz içerisinde gezinmeyi kolaylaştırabilmek için konunuz içerisinde konunuz ile alakalı sitenizdeki diğer konulara yönlendiren linkler ekleyin. Bir tane dahi ekleseniz YOAST SEO eklentisi yeşil ışık yakıyor.
Bu konumuzda sizlere WordPress YOAST SEO eklentisi yeşil ışık nasıl yakılır? sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Aklınıza takılan sorular olursa konumuzun hemen altından yorum olarak bizlere sorabilirsiniz.
İLGİLİ İÇERİKLER